Nagovor predsednika

Spoštovane volivke, spoštovani volivci,

vsak od naših kandidatov in vsaka od naših kandidatk, ki jih predstavljamo v sredici tega časopisa, je sprejel pomembno odločitev, da svoje delo, ugled in življenjske izkušnje zaupa SMC – Stranki modernega centra – da bi vse, kar dobrega prinašajo, skupaj zaupali vaši presoji na volitvah. 


To cenim in spoštujem – in prepričan sem, da boste njihov pogum in odločnost znali ceniti tudi vi, spoštovani volivci in volivke.


Da bi se namreč v slovenskih razmerah spopadli s prihodnostjo, je treba imeti najprej to dvoje: pogum, da se izpostaviš kritični presoji slehernega državljana; in odločnost, da vztrajaš na poti, ki je dobra za čim večje število tvojih sodržavljanov. Ko združimo naše moči, res lahko storimo, da bo bolje za vse.


Za to pa samo pogum in odločnost nista dovolj: imeti moramo še znanja, da načrtovano izpolnimo, in izkušnje, da ne ponavljamo napak. Znanje smo pred štirimi leti, ko smo prevzeli vodenje države, prinesli s seboj; izkušnje smo si v teh štirih letih pridobili. Zdaj je čas, da stabilizirano in gospodarsko oživljeno Slovenijo poženemo v prihodnost; da ustvarjeno postane res bolje za vse.

Zakaj iskreno upamo na vaše ponovno zaupanje?

Prvič, ker imamo dobre gospodarske rezultate – in dobronamerni ljudje vsepovsod po Sloveniji to vedo (pa četudi bo največ, kar boste slišali skozi stisnjene zobe, da »Ni tako slabo!«). Tretja najvišja gospodarska rast v Evropi je rezultat, zaradi katerih ste lahko slišali predsednika Evropskega sveta, da je po dolgem času v zvezi s Slovenijo ponovno omenil »zgodbo o uspehu«!

Drugič, ker v enem mandatu nismo mogli opraviti vsega dela. Rezultatov še ne čutijo dovolj najšibkejši deli družbe. Ko torej trdimo, da bo »bolje za vse«, povemo natančno to: najprej smo morali ustvariti, da bi lahko delili. A dokler ne bo bolje za vse, ni zares bolje za nikogar. Delati dobro pomeni delati za skupno dobro. Želimo nadaljevati, poučeni z mnogimi izkušnjami, tudi okrepljeni z novimi koalicijskimi partnerji, ki bodo interese skupnega znali postaviti pred interese posamičnega.

Tretjič, ker se je tudi skozi letošnjo volilno tekmo izkazala razlika med našim opravljenim delom in praznimi obljubami drugih. Za nas pričajo rezultati: prepolovljena brezposelnost med mladimi; kdor ima polno delovno dobo, ne more imeti nižje pokojnine od 500 evrov; znižali smo javni dolg ... Ne govorimo na pamet: vprašajte gasilce, vprašajte ljudi ob meji po arbitraži, vprašajte prejemnike socialnega nadomestila. Ker rečemo, storimo!

Četrtič, ker po štirih letih aktivne politike lahko zatrdimo, da v Sloveniji ni stranke, ne med starimi ne med novimi, ki bi lahko tako utemeljeno stavila na vladavino prava in boj proti korupciji. Rezultati zadnjih preiskovalnih komisij v Državnem zboru temu le še pritrjujejo: v SMC imamo čiste roke! Vladavina prava ostaja naša hrbtenica in naš obraz, boj proti korupciji naša osebna izkaznica. Na vladavini prava Evropa ostane ali pade!

In to je naša »petka«, naša ključna in zaključna poanta: Slovenija si v takšni razdeljeni, neenotni Evropi, večkrat egoistični kot solidarni, zasluži napredno, razvojno usmerjeno vlado. To velja toliko bolj, kolikor smo po zadnjih nekaj volitvah v soseščini dobesedno obdani z obročem novega desnega populizma. Naš odgovor ne sme biti Janševo uvažanje spornih sosedskih praks, ampak nasprotno, partnerstvo najnaprednejših sil celega političnega spektra.

Le tako lahko Slovenijo

  • ohranimo v samem centru aktualnih evropskih tokov – gospodarskih, kulturnih, političnih, transportnih, humanističnih, vizionarskih;
  • in jo moderniziramo po vzoru tistih evropskih držav, ki so že zares vstopile v 21. stoletje, stoletje trajnostnega razvoja, inovacij informacijske družbe, bitke za podnebne spremembe in novih prostorov svobode.

Sogovornikov za spoprijem z izzivi prihodnosti nam ne manjka ne doma ne na tujem. Kot pomembna in dobrodošla vidim prizadevanja naših evropskih liberalnih kolegov in kolegic, da se valu politične monopolizacije in makiavelizacije Evropske ljudske stranke zoperstavi močno liberalno-demokratsko zavezništvo, tako na evropski ravni kot v posameznih državah članicah. V tej smeri razumem tudi pogovore predstavnikov ALDE s kolegom Šarcem in nekdanjo premierko Alenko Bratušek.


Tistim pa, ki nas hočejo danes »zgoščati na levici«, povejmo jasno in glasno: SMC je socialno-liberalna, levosredinska stranka. Naše vrednote socialne države in boja za javno dobro smo izkazovali vsa štiri leta vodenja vlade. Tudi ko je šlo za investicije, smo se borili za delovna mesta. Delavci 21. stoletja si zaslužijo več od levičarskih parol: zaslužijo si, da zaslužijo več in živijo bolje. SMC se bo vedno borila za dostojno plačilo za človeka dostojno, ustvarjalno delo!
Takšni gremo letos na volitve: pogumni in odločni, z znanjem in izkušnjami,
da bo v Sloveniji prihodnosti bolje za vse!


Vaš,
Miro Cerar